v18


Din graviditet startade Sön 6 feb 2011.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Sön 20 feb 2011 (ägglossningen).

Du är på dag 124 av 280. (44,3%)

Du är i vecka 18.
Du har gått 17 fulla veckor och 4 fulla dagar (v17+4).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 5:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Du har 156 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

Vecka 18

Kroppen:
Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

 

Egna tankar: Jo, jag trivs i min graviditet i denna period men önskar magen liiite större, så mysigt. Trots att den faktiskt är större nu än den var i v18 med Vincent (hade ju knappt någon mage med Vincent då, bara lite lite putmage men som inte syntes med kläder på. Gick ju på arbetsintervjuv i v24 utan att avslöja mig haha). Jag tyckte nog aldrig att det var riktigt tung med Vincent och hoppas inte göra det med denna baby heller. Jag klagade inte, men visst kunde det ta emot lite grann att sätta på sig skorna osv men det är ju inte så konstigt med en baby i magen. Jag gillade att vara gravid men helt naturligt så blev ju vissa saker lite svårare att göra såklart. Det enda jag önskar nu är att moderkakashelvetet flyttar på sig!!
Måste nog hämta kameran idag. Dags att börja fota magen.

Oh juste, 6 dagar kvar till ultraljudet!
Kommentarer
Postat av: Carro

Ja! Kom o hämta kameran :)Vi kan strosa lite på stan kanske?

2011-06-09 @ 11:42:35
Postat av: Ida -bla bla bla

Hej hej!

Har ingen aning om hur jag hittade din blogg men jag hade tydligen lagt till den på min prenumerationslista :) Kommer nog följa med här då jag också väntar en liten (är v. 16 nu). Inget jag skriver om i min blogg dock eftersom jag inte bestämt mig för hur jag vill ha det där.Hoppas "helvetet" flyttar på sig! :)

2011-06-09 @ 17:52:15
URL: http://idathemonster.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0